De vendelleider begeleidt en vertegenwoordigt de groep van vendeliers. De vendeliers zijn heden de strijders van het gilde. Zij verkondigen met het vendelspel symbolisch de strijd tegen het kwaad. Dit vendelen is vastgelegd in het vendelgebed. De vendelleider wordt gekozen uit de groep van vendeliers en aangesteld door de dekens.

Bij het klassiek vendelen blijft er altijd 1 voet op de grond staan. Het vendelgebed bestaat uit verschillende slagen waarbij de vendelier zijn kunsten vertoond. Bij een vendelgroet worden enkele slagen uit een vendelgebed getoond. Dit kan individueel of in groepsverband worden gedaan. In groepsverband is er een voordraaier waarop de andere vendeliers afstemmen om gelijkmatig dezelfde vendelslagen te laten zien. Bij een vendelgroet worden de vendeliers begeleid door de tamboer die met zijn klanken het tempo aangeeft. Bij het oprollen van de vlag gaat de tamboer over op het roffelen tot de vendelier klaar is met de vendelgroet.

Acrobatiek vendelen
Bij het acrobatisch vendelen gaat de vendelier dichter naar de grond. Hier raken minimaal de knieën de grond, of gaat de vendelier zitten of liggen om zijn vendelkunsten te laten zien. Ook hierbij zal de vlag rein blijven en mag de stok de grond niet raken. Door de kleinere afstand tot de grond is het moeilijker en zwaarder met het draaien van de vlag.

Aan het einde van de vendelgroet wordt de vlag opgerold. Bij het acrobatisch vendelen gebeurd dat ook in de acrobatische houding door te leunen op de elleboog en de voeten. Het lichaam mag daarbij de grond niet raken.

